Vállalatunk modern, nagy kapacitású ipari szárítóval rendelkezik, és kiváló minőségű faanyagszárítási szolgáltatásokat kínál.

Ipari szárítónk:

 • 280 köbméter űrtartalmú
 • 2 teherautónyi rakományt szárít egyszerre
 • technológiailag ellenőrzött szárítást végez
 • 5 hőmérséklet-érzékelővel rendelkezik
 • 2 nedvességtartalom érzékelővel rendelkezik
 • egy vezérlővel rendelkezik, amely a ventilátorokat szabályozza
 • egy másik vezérlővel rendelkezik, amely "leolvassa" a kinti páratartalmat, és hasznos adatokat szolgáltat az első vezérlőnek
 • egy harmadik vezérlővel rendelkezik, amely egy szerveren lévő adatbázisban tárolja az információkat, amelyből a statisztikák PDF formátumban exportálhatók
 • képes mind a 3 vezérlőről riasztásokat küldeni e-mailben vagy sms-ben

A szárítót elsősorban saját termékeink szárítására használjuk, de vállalatunk bérbe is kínálja, ha szabad kapacitással rendelkezik.

Az ügyfél általában az alábbi három nedvességtartalom-szint egyikét választja:

 1. félnyers: a termékeket 25-30%-os nedvességtartalomig szárítják
 2. félszáraz : a termékeket 19-24%-os nedvességtartalomig szárítják
 3. száraz : a termékeket 14-18%-os nedvességtartalomig szárítják

Ami az időtartamot illeti, a kívánt szárítási szinttől függően a szárítási technológiai folyamat 3 és 14 nap között lehet. A szárítási idők a termékkategóriától függően is eltérőek. Például ahhoz, hogy a raklapok/euró-raklapok nedvességtartalma elérje a 18%-ot, 8-10 napra van szükség a száradáshoz, a fűrészáru esetében 12-14 napra, a tűzifa esetében pedig akár 20 napra is, töltetként.

A termékek szárítása előre programozott és automatizált:

 • Ha a fát túl gyorsan szárítják (erőltetik), a fa megrepedezik. A számítógéppel vezérelt szárítás révén a fa nedvességtartalmától, a beltéri levegő páratartalmától és a kültéri levegő páratartalmától függően a szárítóban a hőt addig a küszöbig tartják fenn, ahol a fa megrepedne. Ez különösen fontos a fűrészáru esetében, ahol a szárítást úgy kell végezni, hogy a faanyag ne repedjen meg szárítás közben. A repedések általában akkor keletkeznek, amikor a fát túlságosan felmelegítik, és a nedv kiszorul a fából, ami repedéseket hoz létre a rostok között.
 • Ha a fa szárítása túl lassan és/vagy a helyiségben a páratartalom és a szellőzés automatikus szabályozása nélkül történik, fennáll a veszélye annak, hogy a fa a szárítás során megpenészedik. A szabályozott szárítás figyelembe veszi a beltéri levegő nedvességtartalmát, a kültéri levegőt és a beltéri levegő hőmérsékletét, és ezeket úgy szabályozza, hogy a legjobb száradási időt biztosítsa, figyelemmel arra, hogy a fa ne penészedjen.
 • Ugyanakkor, az ipari szárítóban a fa szárítása fafajtánként eltérő módon történik. Minden egyes esszencia esetében a számítógép különböző szárítási eljárásokat követ az optimális paraméterek elérése érdekében: szárítási idő vs. kívánt minőség.

Így az ipari szárítással a leggyorsabb száradási idő érhető el anélkül, hogy a fa megrepedne vagy megpenészedne (az adott esettől függően).

Az ügyfél kérésére a szárítást követően kiállítjuk az elvégzett szárítás bizonyításához szükséges dokumentumokat, beleértve a szárítási időszak alatt a kemencében és a fában a hőmérséklet és a páratartalom alakulását bemutató grafikonokat.