2005.12.13

Vállalat alapítása

Megalakul az S.C. Moutardi S.R.L. vállalat, amelynek fő tevékenysége a " csomagolóanyagok gyártása ", pontosabban raklapok és euró-raklapok gyártása. A vállalatnak öt alkalmazottja van (akik közül kettő egyben a vállalat tulajdonosa is), három kézi működtetésű gépe: szalagfűrész, tolóasztalos fűrész és lengőkaros körfűrész, valamint egy megrendelője, aki nem a végső megrendelő, hanem egy közvetítő megrendelő. A termelési kapacitás egy teherautónyi raklap (1000 darab) havonta.

2006.06.04.:

Raklapok országos szinten

A vállalat nemcsak a térségben, hanem országos szinten is megkezdi az együttműködést az ügyfelekkel. A termelés kapacitásának növelése és az alkalmazottak számának megduplázása mellett döntenek. Új megoldások születnek a raklapok és az euró-raklapok gazdaságosabb gyártása érdekében.

2006.10.14.:

Olcsó raklapok

A vállalat korszerűbb gyártási technológiát szerzett be, ami 10%-os árcsökkentést is lehetővé tett. Ezen technológia alkalmazása a vállalat termelési kapacitásának megduplázódását is eredményezte. A Moutardi mottója most az, hogy több és olcsóbb raklapot állítson elő.

2006.11.17.:

Raklap online is!

Weboldal mellett döntenek az ügyfelekkel való kommunikáció megkönnyítése érdekében. Szóba kerül az internetes rendelés lehetősége. Az ügyfeleinkkel való kommunikációt a lehető legegyszerűbbé kívánjuk tenni. A raklapok internetes értékesítése fontos tevékenységnek számít a vállalaton belül. Raklap kínálatunk jelenleg csak román nyelven érhető el, de az elkövetkező hónapokban ezt az oldalt három másik nyelvre is lefordítjuk. Ettől az időponttól kezdve a Moutardi által gyártott raklapok online is elérhetőek.

2007.02.23.:

Forgalmazott raklapok

Döntés született a közvetítő vállalatokkal való együttműködés mellett, és a termelési kapacitás 30-50%-os növeléséről az idei évre. A közvetítők által értékesített raklapok esetében azonban a vállalatnak raklapgyártóként némi árszabályozást kell végeznie, különösen azért, mert a raklap és euró-raklap értékesítés ezen területén előfordult, hogy a raklapok közvetítésével foglalkozó vállalatok túlzottan magas felárat számoltak fel.

2008.01.20.:

Több raklap a magyar és az uniós piac számára.

A termelési kapacitás 4000-ről raklap/euró-raklap/hó 7000 raklap/euró-raklap/hó-ra emelkedett. A vállalat úgy dönt, hogy hatékonyabb raklapgyártó gépsorba fektet be, hogy az európai normák által megkövetelt szabványoknak és minőségnek megfelelően gyártott raklapokat és euró-raklapokat tudjon értékesíteni.

2008.03.15.:

Raklapok az Európai Unió számára

A Moutardi SRL megkezdi a raklapok és az euró-raklapok exportálását az EU országaiba. Vállalatunk raklapokat és euró-raklapokat szándékozik exportálni elsősorban olyan országokba, mint Németország, Franciaország, Olaszország, de az Európai Unió más országaiba is. A Moutardi SRL az uniós országokon kívül, a Moldovai Köztársaság kivételével, nem célozza más országokba a raklapok exportálását.

2008.09.03.:

Megnövelt termelési kapacitás
A cég termelési kapacitását havi 10.000 raklapra vagy euró-raklapra van növelve. A teljes kapacitás havi 25 000 raklapra/euró-raklapra nőtt a többi helyi raklap- és euró-raklapgyártóval való együttműködés révén. 2011-re tervezik egy új, nagyobb kapacitású raklap gyártósorba történő jelentős beruházást, amikor a vállalat reméli, hogy eléri a havi 25 000 raklap (vagy euró-raklap) termelékenységet.

2009.03.01.:

Raklapozott tűzifa

2009 márciusa óta vállalatunk raklapozott tűzifát gyárt. A tűzifa előállítása vállalatunk második melléktevékenysége a fatermékek és raklap elemek előállítása mellett.
A raklapméretek az ügyfél kérése szerint eltérőek lehetnek, vagy szabványos méretek: 1x1x1,8 m., körülbelül 1-1,2 köbméter/raklap térfogattal. A vállalatunk által termelt tűzifa főként keményfából készül: bükk, gyertyán, tölgy. A fát standard hosszúságúra (25, 33 vagy 50 cm) vagy a megrendelő által kért bármilyen méretre lehet vágni. A tűzifa termelőkapacitás körülbelül 100 köbméter havonta, amely a szükséglet szerint növelhető.

2009.08.22.:

Műanyag raklapok

Az élelmiszer- és gyógyszeripari piacokon egyre nagyobb igény mutatkozott a higiénikus műanyag raklapok iránt, ezért vezetőségünk úgy döntött, hogy műanyag raklapok importálásába és forgalmazásába kezd Magyarországon. Ezt a fajta raklapot a velünk együttműködő vállalatok standard és atipikus méretekben egyaránt előállíthatják.

2010.02.12.:

Fahulladék kezelése

A fahulladék-kezelési folyamat optimalizálása és korszerűsítése 2010 első félévének kiemelt tevékenysége lesz vállalatunkban.
Annak érdekében, hogy a fahulladékra vonatkozó nemzeti és európai környezetvédelmi előírásoknak megfeleljen a CAEN-kód szerinti fő tevékenységünk következtében: " A fa fűrészelése és gyalulása", vállalatunk együttműködésbe kezdett két jelentős magyarországi fűrészpor- és fahulladék-gyűjtő céggel. A saját termelésből (raklapok) és a másodlagos termelésből (fűrészáru) származó fűrészport és egyéb fahulladékot egyaránt felhasználjuk a fűrészporból készült késztermékek, például pelletek, brikettek, forgácslapok vagy MDF-lemezek előállításához.

2010.11.25.:

Alaptőke emelése
Vállalatunk alaptőkéje 200 lejről 20.000 lejre emelkedett az S.C. Moutardi S.R.L. részvényeinek egyik tulajdonosa által nyújtott pénzügyi hozzájárulással. Ezt a tőkét a raklap-összeállítási folyamat korszerűsítésére fordítják, amelyre a következő év elején - 2011-ben - kerül sor.

2011.01.29.:

Tartósabb raklapok és euró-raklapok

Nagy örömmel jelentjük be ügyfeleinknek és partnereinknek, hogy a raklapok összeállításának technológiája és módja megváltozott a vállalatunk tulajdonában lévő technológiai folyamaton belül. Ezért a raklapok gyártása során már nem használunk egyszerű (sima) szegeket, hanem gyűrűs és hornyolt szegekkel helyettesítjük őket, amelyek a deszkák jobb rögzítését és a raklapok ellenálló képességének növelését biztosítják a tárolás, kezelés vagy szállítás során.

2011.07.10
Gépek vásárlása

Vállalatunk megvásárolja egy másik helyi raklapgyár gépeit, amely csődbe ment. Ezzel a felvásárlással a tényleges termelési kapacitás a gépek tekintetében megduplázódik, az alkalmazottak száma pedig 50%-kal nő. A megvásárolt új gépek megegyeznek a vállalatunk által már birtokolt gépekkel, de magasabb vágási paraméterekkel és nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, nevezetesen: szalagfűrész, mozgóasztalos körfűrész, lengőkaros körfűrész.

2012.03.30
Raklapmegrendelések más vállalatok számára

A megrendelések növekedését és a más új ügyfelekkel való együttműködés megkezdését követően túlléptük termelési kapacitásunkat, és úgy döntöttünk, hogy a többlet raklapmegrendeléseinket alvállalkozásba adjuk a környéken működő, szabad kapacitással rendelkező kis gyáraknak. Összesen 9 raklapgyártó vállalat gyártott vagy gyárt raklapokat vállalatunk számára, folyamatosan vagy megszakításokkal. Tekintettel arra, hogy a legtöbb együttműködési lehetőséget az alvállalkozás területén már kihasználtuk, feltéve, hogy a raklapok iránti keresleti tendencia vállalatunk számára továbbra is emelkedni fog, a vállalat vezetése már most fontolgatja, hogy raklapgyárunk a közeljövőben két vagy akár három műszakos üzembe lépjen.

2012.10.01
Átállás két műszakra

Egy gazdasági recessziós időszakban, amikor számos raklapgyártó vállalat csődbe ment, vállalatunk évről évre megduplázta forgalmát, mivel megértette, hogy gazdasági válság idején mire van szükségük a gyáraknak egy raklapgyártótól, és tökéletesen alkalmazkodott ehhez a gazdasági helyzethez. Így a komolyság, a professzionalizmus és a gazdasági válság időszakában a raklapvásárlók elvárásaihoz igazodó értékesítési taktika révén jelentős megrendelés-növekedést könyvelhettünk el, új ügyfeleket vontunk be portfóliónkba, és tevékenységünket két műszakban kezdtük végezni a meglévő raklapmegrendelések fedezése érdekében. Jelenleg a termelésben 30 alkalmazott dolgozik.

2013.02.22
Raklapozott fahulladék

A raklapgyártás növekedése miatt a faanyaghulladék mennyisége is jelentősen megnőtt, és egyre nehezebbé vált a kezelése és tárolása. Ezért az a döntés született, hogy a fahulladékot 1x1x1,8 m méretű és 1 m3 űrtartalmú szabványos tűzifa raklapokra rakodják. Ez két új terméket eredményez: raklapra rakott bükkfahulladékot és raklapozott puhafa. Egy köbméter fahulladékot körülbelül 30%-kal olcsóbban lehet eladni, mint egy köbméter tűzifát.

2013.04.05
Rönkvágó gépsor korszerűsítése
Vállalatunk új, ultramodern rönkvágó gépsort telepített. A gyártósor Szlovéniában, a Mebor márkanév alatt készült, megfelel a legújabb szabványoknak a szakterületen, megfelel az európai szinten előírt összes biztonsági előírásnak, és milliméterre pontos, számítógépes rönkvágást végez, így a vágás minősége a legigényesebb ügyfelek követelményeihez igazodik. Az új vágósor tartalmaz egy 100%-ban automatizált, 1000 mm-es lendkerekes szalagfűrészt, egy többlapos körfűrészt és egy pneumatikus lengőkaros körfűrészt. Ennek a gyártósornak a termelési kapacitása háromszor nagyobb, mint a régi vágósoré, és 50%-kal kevesebb dolgozóval fog működni. A vágási folyamatból így a raklapok összeszerelési folyamatába irányították át a dolgozókat, mivel a vágott anyag teljesítményének növelése ugyanabban az időszakban több dolgozót igényelt ahhoz, hogy ugyanabban az időszakban azt az anyagot feldolgozzák. A rönkvágási folyamat korszerűsítését követően az alkalmazottak száma lényegében változatlan maradt, a raklapgyártási kapacitás viszont megháromszorozódott. Vállalatunk így lemond az alvállalkozói együttműködések többségéről, és saját termelési kapacitásával képes lesz fedezni a teljes ügyfélportfóliójából származó megrendeléseket. Ezáltal termékeink olcsóbbak és sokkal jobb minőségűek lesznek.

2014.01.25
Elszívó berendezés

Az új rönkvágógépsor üzembe helyezése után a vágási folyamatból származó fűrészpor mennyisége is háromszorosára nőtt. Ezért vállalatunk új beruházást hajtott végre egy elszívó üzembe, amely megkönnyíti a keletkező fűrészpor kezelését. Az új berendezés megfelel a jelenlegi környezetvédelmi követelményeknek, az összes gépről felszívja a forgácsot, tiszta és optimális környezetet biztosít a gyártócsarnokban folyó tevékenységhez, a fűrészport pedig csővezetéken konténerekbe szállítja, amelyeket aztán a gyűjtő a forgácslap/MDF-gyárba szállít.

2014.11.30
Ipari szárító
A száraz raklapok (18% alatti) iránti növekvő igény következtében vezetőségünk úgy döntött, hogy új beruházást hajt végre egy 250 m3 kapacitású ipari szárítóban. (két teherautó készáru per töltés- összeszerelt raklapok). Ennek építése 2015. február elejére fejeződik be, és a szárító az egyik legnagyobb lesz az országban, amely egy raklapgyártó vállalat tulajdonában van. Az ipari szárítónak két funkciója lesz: szárítás és hőkezelés (legalább 56 °C legalább fél órán keresztül).

2015.04.16
Az ISPM15 szabvány szerint vagyunk tanúsítva.
A világszerte elismert IPPC - ISPM15 szabvány szerinti hőkezelési (növény-egészségügyi) funkcióval is rendelkező ipari szárító üzembe helyezése után vállalatunk a "Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium" által a "Caras-Severin Növény-egészségügyi Egységen" keresztül a RO-CS-26-HT-DB kóddal megkapta az engedélyt. Így vállalatunk bekerül azon vállalatok kis csoportjába, amelyek a területen nagy kapacitású szárítóval rendelkeznek, amely képes a fa hőkezelésére (növény-egészségügyi). Erre a lépésre azért vállalkozott vállalatunk, hogy meg tudja közelíteni a potenciális élelmiszeripari és gyógyszeripari ügyfeleket, ahol a legtöbb esetben hőkezelésre (növény-egészségügyi) szükséges.

2016.06.09
Alaptőke emelés

A beruházások nyomán vállalatunk alaptőkéje 20.000 RON-ról 64.500 RON-ra emelkedett, amely 6.450 részvényre oszlik. A részvényállomány szerkezete is módosul: az összes 6450 részvényt egyetlen részvényes fogja birtokolni.

2016.12.01
A Moutardi SRL vezető szerepet tölt be a Caras-Severini raklapgyártásban

Vállalatunk két legfontosabb versenytársa megyei szinten csődbe megy, vagy tevékenységét csökkenti, és így a Moutardi SRL vezető szerepet nyer a raklapgyártásban megyei szinten (Caras-Severin az ország egyik legfontosabb megyéje a fafeldolgozás szempontjából). Emellett vállalatunk a második helyen áll a Baile Herculane helyi bevételéhez való hozzájárulás tekintetében. Több mint 10 éves tevékenység után vállalatunk helyi és regionális szinten fontos gazdasági szereplőjévé vált, és az egyik legismertebb és legértékeltebb raklapgyártója Magyarországon.

2017.03.30
A weboldal új verziójának közzététele.
A vállalat honlapját webes változatra frissítették.2B a jelenlegi internetes trendeknek megfelelően. Weboldalunkat új termékekkel frissítettük, tartalmilag "gazdagítottuk" és átalakítottuk. A honlapunk régi verziójának alapelvei alapján kialakított új változatot úgy terveztük, hogy a "felhasználó" számára egyszerű és kellemes kialakítást, jól strukturált tartalmat, könnyen megtalálható és elérhető, részletes információkat nyújtson rólunk, termékeinkről és szolgáltatásainkról.

2018.04.28
Az adminisztrációs és számlázási folyamatok digitalizálása.
Egy új, két egymással kapcsolatban álló szintű - bemenet és kimenet - informatikai rendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi a készletek digitalizált módon, online, többek között mobil terminálokról történő kezelését, amely magában foglalja az egyes termelési ciklusokból (műszakokból) származó készletek (termékek) bevitelét és automatikus levonását az áruk számlázásakor. Azaz ettől a pillanattól kezdve valós időben tudja például, hogy hány darab raklap van raktáron egy bizonyos méretből, vagy hogy hány darab raklap van raktáron egy bizonyos ügyfél számára az utolsó gyártási ciklus után. A digitalizálás kiküszöböli a hibás ember általi számlálást, valamint megkönnyíti a gyors és pontos kommunikációt az ügyfelekkel a raktárunkban lévő tényleges készletekről.

2019.09.01
A raklapgyártási folyamat fejlesztése.
Vállalatunk sikeresen megvásárolt és üzembe helyezett egy új végvágógépet, hogy növelje az előállított raklapok általános minőségét. A raklapok általános minőségének javítása érdekében az összes többi gépünket technikailag is korszerűsítettük néhány részegység legújabb generációval történő kiegészítésével, a szoftver frissítésével, vagy a meglévő részegységek beállításával a vágási teljesítmény növelése érdekében.

2020.04.22
A COVID-19-hez kapcsolódó intézkedések.
A jelenlegi koronavírus világjárvány kapcsán vállalatunk úgy döntött, hogy bizonyos intézkedéseket hajt végre a világjárvány vállalatunkra gyakorolt hatásainak megelőzése és mérséklése érdekében. Egészségügyi szempontból számos intézkedés történt a fertőzések megelőzése és a munkavállalók egészségének védelme érdekében, például:

 • az egy műszakban dolgozó munkavállalók két műszakra lettek felosztva, így a gyártócsarnokban dolgozók száma csökkent, a munkavállalók közötti tér pedig nőtt;
 • az étkezési és pihenőhelyeket a hatósági előírások szerint átszervezték a vírus terjedésének megakadályozása érdekében;
 • intézkedéseket vezettek be az esetlegesen fertőzött munkavállalók felderítésére testhőmérséklet-szkennerek elhelyezésével, és egy gyors tesztelési terület kialakítása is megtörtént;
 • a vállalaton belül mindenhol kézfertőtlenítőket helyeztek el.

Az egészségügyi intézkedések mellett gazdasági és pénzügyi intézkedésekre is sor került annak érdekében, hogy a vállalat a jelenlegi körülmények között folytatni tudja tevékenységét, nevezetesen:

 • ahol lehetőség volt rá, kormányzati vagy európai támogatási programokat is igénybe vettek;
 • az a döntés született, hogy a többlettermelés (amely abból adódott, hogy egyes ügyfelek teljesen leállították tevékenységüket) a raktárunkban lesz tárolva, hogy amikor az ügyfelek újra kezdenek, azonnal tudjunk szállítani a raktárból, és ugyanakkor ne kelljen technikai jellegű munkanélküliségre küldenünk munkavállalóinkat;
 • megkezdődött a piac felkutatása, olyan új piaci szegmensek megtalálása érdekében, mint például a raklapbútorok.

2020.06.01
Raklapbútor, egy online siker!
Tekintettel a koronavírus világjárvány által teremtett társadalmi-gazdasági környezetre, valamint a raklappiac új piaci szegmensek felkutatása érdekében végzett felmérések eredményeként vállalatunk úgy döntött, hogy belép a raklapbútorok piacára. Ez az új piaci szegmens néhány alkalmazkodást és beruházást igényelt vállalatunk részéről, nevezetesen:

 • a raklapok minőségének javítása a bútorraklapokat vásárló ügyfelek elvárásainak megfelelően;
 • online raklap értékesítési csatornák létrehozása;
 • a raklapbútorok online értékesítéséhez szükséges logisztika kivitelezése;
 • ügyfélkapcsolati osztály megvalósítása;
 • a vállalatunk ezen új tevékenységéhez szükséges marketingtevékenység biztosítása;

Kevesebb mint egy hónap alatt megállapítottuk, hogy a vállalatnak ez a lépése, hogy a jelenlegi világjárványos helyzetben belépjen a raklapbútorok piacára, valódi sikert jelentett, ugyanakkor "mentő" tényező is volt a gyártási kapacitás tekintetében, amely azután maradt szabadon, hogy néhány ügyfélnek le kellett állítania tevékenységét.

2021.12.20
2021 - ez az év megduplázta elvárásainkat.
Néhány nappal az év vége előtt a számok azt jelzik, hogy vállalatunk megduplázta a bevételét a 2020-as járványos évhez képest, és a 2019-es járvány előtti évhez képest is. Ha 2020-ban, amikor a koronavírus világjárványhoz kapcsolódó korlátozások komoly nehézségeket okoztak számunkra, sikerült a bevételünket megközelítőleg a 2019. évi szinten tartani, úgy tűnik, hogy 2021 olyan év volt, amikor vállalatunknak sikerült megdupláznia a bevételeit az előző évekhez képest.

2022.11.25
Megyei 1. hely a csomagolóanyag-gyártó vállalatok élén.
Megtiszteltetés számunkra, hogy megkaptuk a Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara, Caras-Severin diplomáját a 2021-es évre, a CAEN kód 1624 "Fából készült csomagolóanyagok gyártása" esetében vállalatunk megyei szinten piacvezető. Az a tény, hogy vállalatunk megyei szinten (és országos szinten is) az első 10 között van, ismét igazolja képességeinket és az ügyfeleink iránti komolyságunkat.