A hőkezelés során a fát (nyers, félkész vagy kész) 56 °C feletti hőmérsékleten kezelik, több mint fél órán keresztül. A faanyag hőkezelésének fő célja a kártevők megsemmisítése. A szakterület egyes műszaki szabványai szerint a kezelt fa méretétől, a szárítóhelyiség hőmérsékletétől és a fa fajtól függően az időtartam meghaladhatja a fél órát is. E három paraméter alapján kiszámítható, hogy mennyi ideig kell az árunak a szárítóban maradnia a hőkezelés teljes befejezéséig.

A fát általában két szempontból kell hőkezelni a kártevők ellen: az iparágtól (vagy az iparágban előírt biztonsági előírásoktól), illetve a különböző országok vagy régiók által a vámhatóságok által a fa raklapokra csomagolt áruk tranzitjára vonatkozóan előírt követelmények függvényében. Bizonyos esetekben, ha a kártevőket nem távolítják el a fából, azok a raklapokra helyezett árukba kerülhetnek (például), és ez bizonyos iparágakban szigorúan tilos, vagy más esetekben, ha a fatermék más országokba érkezik, és nincs hőkezelve a kártevők ellen, akkor az adott ország erdős területeire kerülhet, és megfertőzheti ezeket az erdőket a származási ország kártevőivel. A hőkezelés második jótékony hatása tehát a fákat károsító kártevők globális elterjedésének megakadályozása.

A hőkezelés legfőbb haszonélvezői az élelmiszer- és gyógyszeriparban tevékenykedő ügyfelek, valamint a fából készült raklapokon exportáló vállalatok. Egyes esetekben kérésre az építési faanyagot hőkezeléssel kezeljük, hogy nagyobb ellenállóképességet biztosíthassunk az idő múlásával. Az euró-raklapok esetében, általában a kezelés magától értetődő.

A hőkezelési normákat, a kezelés módját és műszaki paramétereit az IPPC - ISPM15 nemzetközi szabvány szabályozza. Vállalatunk a RO-CS-026 HT DB kód alatt engedélyezett ezen szabvány alapján.

Így az általunk hőkezelt termékek legalább két oldalán látható bélyegzővel vannak ellátva, amely tanúsítja, hogy a terméket az ISPM15-nek megfelelően hőkezelték.

Stampila arsa tratament termic ISPM15 - IPPC

Az árura vonatkozó dokumentumokkal együtt kiállítunk egy hőkezelési tanúsítványt is (magyar vagy angol nyelven), amelyet szükség esetén bemutatunk a végső felhasználóknak (amikor/ha kérik), a vámhatóságoknál, ellenőrző hatóságoknál stb.

Hőkezelési kapacitásunk körülbelül 25.000 szabványos 800x1200 raklap havonta vagy 30 kamionnyi (13,6 ml.) faanyag.

A hőkezelési kapacitást főként saját gyártású termékekhez használják fel, és csak másodsorban kerül bérbeadásra más, helyi vállalatoknak.